Press "Enter" to skip to content

Hur länge är en hund valp?

Det går egentligen inte att svara på frågan. Hundar är olika, raser utvecklas olika fort och vad exakt är det som definierar en valp. Precis som människobarn finns det olika utvecklingsfaser från spädbarn, till barn och tonåring och så småningom vuxen. Och precis som med människor finns det vuxna hundar som bibehåller ett ganska valpigt beteende länge. Men rent allmänt finns tre olika faser i det som nog måste inräknas i valptiden:

  • Den nyfödda valpen
  • Valptid och präglingsfas
  • Unghunden

Efter unghundsfasen och könsmognaden kan vi nog säga att valpen blivit vuxen och då är den oftast, lite beroende på ras, någonstans mellan 1 och 1,5 år gammal.

Den lilla valpens första tid

Valpens allra första tid i livet är det inte så många vanliga hundägare som egentligen ser. Det är uppfödaren som tar hand om det de första två månaderna i vanliga fall. Under den perioden utvecklas valpen från en blind och ganska hjälplös lite varelse till en självständig och nyfiken individ fylld av energi och bus. Den kanske har fått lite inledande social träning, provat att ha halsband och lärt sig åka bil eller i alla fall sett lite av världen utanför hemmets trygga vrå. Men till största delen består den här perioden ändå av att äta, leka och växa.

Valpen flyttar hemifrån

Vid cirka två månaders ålder, eller 8-9 veckor brukar valparna vara mogna för att flytta hemifrån till sin nya familj. De lämnar den trygga valplådan, syskonen, mamman och alla trygga dofter. De har redan tidigare lärt sig att äta riktig mat men har ännu rätt långt kvar till att förstå hur man talar om när man behöver kissa. Nyfikenheten är det dock inga problem med, den finns där även om en del valpar är mer framåt än andra. I det nya hemmet finns det nya människor att lära känna, kanske barn eller något annat husdjur. Nu är det också dags att börja lära sig var man ska uträtta sina behov. Tidningspapper i början, utomhus efter ett tag. De vassa mjölktänderna börjar trilla bort och vuxentänderna växer ut.

Kommunikationen med ägaren grundläggs under den här tiden och omvärlden ska utforskas noga. Det är viktigt med social träning så tidigt som möjligt så den lilla valpen blir trygg i sig själv även i andra miljöer. Åka tåg, buss, gå över hårt trafikerade gator, lära känna andra människor och kanske följa med till nya platser eller träffa katter och andra djur. Ju mer sådant den lilla valpen får uppleva desto tryggare kommer den att bli som vuxen. Det är bra att lägga mycket tid på den här typen av träning före 12 veckors ålder då man brukar säga att den så kallade präglingsfasen är över.

Unghunden

När valpen är ungefär sex månader gammal brukar man säga att den blir unghund, det kan nog närmast jämföras med att vara tonåring. Den här perioden pågår i minst ett år framöver. Under den tiden blir hunden könsmogen och får bit för bit mer vuxna beteenden. Det går att lära den lite mer vuxensaker som att vara ensam hemma ibland och att kanske lära sig lite vardagslydnad. Även om det kallas för unghundsfas så är det samtidigt en del av valptiden. Det pågår mycket utveckling under den här perioden också.

Könsmognaden

När det gäller könsmognaden så är det ofta skillnad mellan små och stora hundar. Små raser kan bli könsmogna långt innan de fyllt ett år medan stora raser kan bli det först vid 1,5 års ålder. Oavsett hur gamla de är här könsmognaden inträder kommer det att påverka din hunds beteende. Den blir mer självständig och ofta inte lika följsam som tidigare. Hunden är i puberteten lite förenklat. Trotset kommer hos de flesta och det är något som du som hundägare måste förstå, din hund är ännu inte vuxen och du kan inte ställa vuxna krav på den. Var konsekvent och försök bibehåll inlärda beteenden så blir det snart bättre. För en del hundar märks inte den här perioden så mycket, hos andra desto mer.

Källor

https://www.skk.se/sv/kopahund/din-valp-och-unghund/miljo-och-socialtraning/
https://djurlandet.nu/hur-lange-ar-en-hund-valp/
https://www.harligahund.se/den-kravande-unghunden/

Be First to Comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *