Det finns 6 japanska hundraser som kallas ”Nihon-ken” och behandlas som Japans nationalhund. Till Nihon-ken hör bland annat: Nihonion-ken: Shiba Inu, Kishu Ken, Shikoku Ken, Hokkaido Ken, Kai Ken och Akita inu. (Akita Inu är den typ av hund som är välkänd som ”Hachiko”!)

Denna standard fastställdes 1934 av Nihon-ken Hozonkai, en japansk offentlig organisation som ansvarar för att bevara och upprätthålla register för de sex inhemska japanska hundraserna.

Här kommer vi att dela med oss av allt om var och en av de 6 autentiska japanska hundarna, samt ge nyttig information till personer som vill ha en japansk hund som husdjur – och även typiska namn för japanska hundar!
Autentiska japanska hundraser

Akita Ken: Hachiko, den bedårande valpen vars arv lever vidare som en japansk hundstaty i Shibuya, var en Akita Inu.

Hokkaido Inu: De anses ha en äldre blodslinje bland de japanska hundarna och har en tjockare ytterpäls, större tassar och mindre öron.

Kai Ken: Kai Ken är en av de mest särpräglade av de ursprungliga japanska hundraserna; den har fått smeknamnet ”tigerhund” på grund av sina pälsfärger.

Kishu Inu: En jakthund som fortfarande är relativt sällsynt även i Japan, de är intelligenta, modiga och självständiga, men också ganska impulsiva.

Shiba Inu: Shiba Inu är utan tvekan den mest populära japanska rasen och är en japansk nationalskatt.

Shikoku Ken: Shikoku Ken är en vacker japansk ras av spitz-typ med ett vargliknande utseende.

1. Akita Inu

Akita japansk hundras

Har du hört talas om Hachiko – den förtjusande valpen vars arv lever vidare som en japansk hundstaty i Shibuya? Då känner du till Akita Inu.

En annan välkänd japansk ras är Akita Inu. Men till skillnad från Shiba Inu är Akita Inu större och mer skrymmande.

Du kommer inte att se många av denna ras staden. Akita Inu tillhör spitzfamiljen och har därför egenskaper som är idealiska för kallt väder, till exempel tjock, lång päls och dubbel päls. De har ett björnliknande ansikte och en stor benstomme.

Den japanska Akita kan vara sesam, brindle, röd, faluröd eller rent vit, men måste ha urajiromärkning på bröstet, kinderna och svanspartierna.

Lite fakta om Akita Inu
・Vikt: 32 – 45 kg
・Storlek: 61 – 71 centimeter lång
・Personlighet: Akita Inus är dominanta hundar och är kända för att inte trivas så bra med andra hundar av samma kön. De är dock mycket bra med barn.
Akita Hund: Den bedårande japanska hundrasen som världen inte kan låta bli att älska!
Hachiko: Legenden om Japans mest trogna hund

2. Hokkaido Inu

Hokkaido Inu (eller Hokkaido Ken) tros ha en äldre blodslinje jämfört med de andra japanska hundraserna. Från Japans nordligaste ö har Hokkaido Inu en tjockare ytterpäls, större tassar och mindre öron för att hjälpa dem att klara av den kyliga kylan.

Hokkaido Inu är intelligent, stark och hängiven och har avlats för att vara jakthundar som kan hantera vildsvin och till och med små björnar. Därför fortsätter de att vara en mycket viljestark ras och kan visa aggression mot andra hundar. De tenderar att utveckla ett mycket starkt band till sina ägare och kräver en hel del uppmärksamhet.

Lite fakta om Hokkaido Ken
・Vikt: ~20 kilo
・Storlek: 46-52 centimeter hög
・Personlighet: Stark, hängiven, intelligent

3. Kai Ken

Kai Ken är en av de mest särpräglade av de ursprungliga japanska hundraserna. Det är lätt att förstå varför de har det kärleksfulla smeknamnet ”tigerhund” på grund av deras pälsfärger.

Kai Ken avlades för att vara jägare av vilt, inklusive vildsvin, hjortar och höns. Eftersom rasen har sitt ursprung i Japans bergsområden har de utvecklats till att vara snabba och ha välutvecklade muskler. De är också otroligt intelligenta, lär sig snabbt och tenderar att vara ganska självständiga, även om de älskar att behaga sina ägare.

Med tanke på sina rötter är Kai Ken en mycket aktiv hund med en intakt jaktinstinkt. Som ett resultat av detta vill du vara säker på att du inte går med en Kai utan koppel, eftersom de troligen kommer att leta efter något mer intressant!

Lite fakta om Kai Ken
・Vikt: 4 – 9 kilo
・Storlek: 33 – 43 centimeter hög
・Personlighet: Självständig, aktiv, mycket intelligent.

4. Kishu Ken

Kishu Ken är en jakthund som fortfarande är relativt sällsynt även i Japan. Enligt en japansk legend härstammar Kishu Ken faktiskt från vargar.

När det gäller temperament är de intelligenta, modiga och självständiga, men också mer impulsiva än de andra japanska hundraserna. De har en stark naturlig jaktinstinkt och bör därför inte lämnas ensamma med andra mindre husdjur. De älskar att vara aktiva och utomhus, men var försiktig: deras intelligens gör dem också till utmärkta rymningmästare!

Lite fakta om Kishu Ken
・Vikt: 14 – 27 kilo
・Storlek: 43 – 55 centimeter hög
・Personlighet: Personlighet: Aktiv, modig, intelligent

5. Shiba Inu

Shiba Inu är utan tvekan den mest populära japanska rasen och är en japansk nationalskatt. Shiba är den minsta av hundrasen spitz i Japan.

På senare tid har dock mindre shibas använts för att föda upp en sötare och mer lägenhetsvänlig inofficiell ”mame”-storlek, eller Shiba i bönestorlek – definitivt en sötnos bland japanska hundar.

Shiba Inu har små spetsiga öron, en kilformad nos och en lockad svans.

Lite fakta om Shiba In
・Vikt: 7-10 kg
・Storlek: 33-45 centimeter hög
・Personlighet: Shiba Inu är självständig, territoriell och stolt. De behöver socialiseras tidigt.

6. Shikoku Ken

Shikoku Ken är en vacker japansk ras av spitz-typ med ett vargliknande utseende.

Liksom sin mindre kusin, Shiba, är Shikoku-hunden en nationell skatt i Japan. Detta bröd är extremt sällsynt och är svårt att hitta, även i Japan.

Shikoku Kens är kända för att vara lättare att hantera än Shibas och Akitas eftersom de inte är lika envisa och vänligare mot andra hundar.

Lite fakta om Shikoku Ken
・Vikt: 15 – 20 kilo
・Storlek: 43 – 53 centimeter lång
・Personlighet: Shikoku Ken är en utmärkt sällskapshund för människor som vistas utomhus.

Andra japanska hundraser

Japansk spitz

Om du letar efter en söt och gosig sällskapshund kan du prova den japanska spitz. Den här lilla, fluffiga japanska rasen är den perfekta sällskapshunden och avlades för stadsbor. De har nära genetik till sibiriska samojeder, vilket märks på dess tjocka, långa päls med vit päls.

Liksom andra spitzraser har den en kilformad nos och spetsiga öron. Den japanska spitz är energisk och lydig, men kan skälla mycket om den inte tränas ordentligt. Den här rasen är mycket bra med barn och andra husdjur.

Lite fakta om japansk spitz:
・Vikt: 5 – 10 kilo
・Storlek: 30 – 38 centimeter hög


Japansk terrier

Den japanska terriern, eller Nihon terrier, är en annan japansk hund av liten storlek. De tros härstamma från släthåriga foxterriers från Nederländerna, pointers och inhemska japanska raser.

Japanska terrier har vanligtvis ett svart ansikte med en vit kropp. De har spetsiga öron som fälls framåt och deras svansar är vanligtvis kupade.

De är bra sällskapshundar för lugna hushåll. Den japanska terriern är sällsynt även i Japan.

Lite fakta om japansk terrier
・Vikt: 2 – 4 kilo
・Storlek: 20 – 33 centimeter lång
・Personlighet: Personlighet: Japanska terrier är känsliga och lekfulla.


Japansk mastiff / Tosa Inu

Den största japanska rasen är den japanska mastiffen, eller Tosa Inu på japanska. Till skillnad från många av de andra japanska hundraserna är Tosa Inu en mastiff-typ och inte en spitz-typ. Den japanska mastiffen är en jakt- och kamphund.

Den japanska mastiffen har kort, slätt hår som är rött, falurött eller brindlefärgat. Tosa Inus är känslig, lojal och tystlåten. De är utmärkta vakthundar och är bra med barn.

Snabba fakta om japansk mastiff
・Vikt: 31 – 61 kilo
・Höjd: 62 – 82 cm

Att skaffa en japansk hund

Oavsett vilken japansk hundras du funderar på att skaffa är det definitivt svårare att skaffa en hund utanför Japan. Av denna anledning kommer ett ganska stort antal människor till Japan med förhoppningen att få ett husdjur.

Att exportera en japansk hund från Japan kommer med sina egna utmaningar. Inte alla uppfödare vill exportera vissa japanska hundraser, eftersom de betraktas som ”nationella skatter” av något slag.

Nästa hinder är kostnaden. Priserna på hundar i Japan varierar, men i allmänhet är yngre valpar (2 månader gamla) billigare än äldre valpar. Prisintervall för utvalda japanska hundraser (2 månader gamla valpar)

Shiba Inu: 100 000 – 250 000 yen

Akita Inu: 100 000 – 300 000 yen

Shikoku Ken: 80 000 – 150 000 yen

När du väl har valt ut din japanska valp kommer det att tillkomma ytterligare kostnader för att förbereda exporten. Detta inkluderar vaccinationer/mikrochip, hundkista, kennelavgifter, exportstamtavla, djurkvartersinspektion och andra kostnader.

De faktiska fraktkostnaderna för att skicka en hund från Japan varierar beroende på land. Innan du köper en hund i Japan bör du kontrollera om ditt flygbolag skickar husdjur! Kontrollera också de tillhörande husdjursavgifterna – det kan mycket väl vara över 200 dollar.

Du måste känna till importlagarna för ditt land. Många länder, i EU till exempel, kräver rabiesvaccinering och en 21-dagars karantänsperiod i Japan. Sverige har strikta regler gällande detta och du kan läsa mer hos Svenska Kennelklubben.

Generellt sett kan du tycka att det är mycket mindre krångligt att söka efter en exportör av japanska hundraser som kan koppla ihop dig med en uppfödare och ta hand om allt pappersarbete för din räkning.
Japanska hundnamn
Japanska hundnamn

Nu när du har valt ut din japanska hund kan det vara spännande och svårt att namnge honom eller henne. I Japan kan du hitta hundar som heter allt från Ryuu till Lucky till Sausage. Ta en titt på några av dessa populära japanska hundnamn.

Lista över japanska hundnamn

För hanhundar
・Aki
・Sora
・Ryuu
・Koji
・Kuma

För hundar av honkön
・Momo
・Nana
・Sakura
・Hana
・Natsume

Läs mer & källa: https://livejapan.com/en/article-a0001799/


0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *