Det finns ett kort och enkelt svar på den frågan och det handlar förstås om träning. Från allra första början måste du på ett konsekvent och vänligt sätt visa hunden hur mycket trevligare det blir på promenaderna om ni slutar leka dragkamp hela tiden. Det finns tyvärr alltför många hundägare som upplever promenaderna som en plåga på grund av att hunden drar i kopplet hela tiden. Är det en stor och stark hund kan det rentav bli farligt.

Koppelträning med valp

Seriösa uppfödare brukar redan före leverans av den lilla valpen låta den bekanta sig med halsband och koppel. Helt kravlöst naturligtvis och bara för att vänja valpen vid att något kan sitta runt halsen. Det här ska du som nybliven valpägare förstås spinna vidare på även om en liten osäker valp oftast inte går särskilt långt från sin ägare ändå. Det behövs inget koppel för att ”hålla fast” den om du har rätt kontakt med din valp.

Du är flockledare

Din valp och så småningom också din vuxna hund ska se dig som sin flockledare. Det är du som bestämmer och ditt ord ska vara lag. Det här är inget som kommer helt automatiskt för alla hundar och inte heller är det säkert att den lilla följsamma valpen fortsätter att strunta i allt annat än dig. Det är viktigt att jobba på kontakten mellan dig och hunden och den kontakten ska inte sitta i kopplet utan kanske mer i rösten, kroppshållningen och, förstås kärleken er emellan. Det är alltid mycket enklare att träna en valp som aldrig vant sig vid att dra i kopplet än att försöka träna bort beteendet hos en vuxen hund. Var konsekvent och låt det ta tid. Här kan du se en film på hur du kan göra.

Varför vill hunden dra?

Det är egentligen inte så svårt att förstå, den vill komma framåt och ofta lyckas det ju så den får sin belöning för det beteendet. Det här kan bli riktigt jobbigt särskilt om du har en stor och stark hund. Här måste du helt enkelt gå in för att belöningen ska komma när kopplet är slakt. Godis är bra att ha i fickan, men allra mest berömmande ord när hunden söker kontakt med dig. Beröm varenda gång hunden tittar på dig. Sen gäller det att vara otroligt envis. Det tar tid, särskilt om din hund vant sig vid att dra. Den tid du lägger ner på att lära din hund att inte dra i kopplet har du många gånger igen på alla fina promenader som väntar. Du kan lätt ta med din hund på joggingrundor eller cykelturer utan att oroa dig för att bli omkulldragen.

Gå utan koppel

Väldresserade hundar kan gå fot bredvid sin ägares sida både med och utan koppel. I vårt land har vi koppeltvång på vissa platser och under vissa tidsperioder så även om just din hund är världens mest lydiga och väldresserade hund måste du ändå använda koppel ibland. Tänk också på att du själv är en del av detta, blir du otålig och stressad någon gång kommer din hund direkt att känna av det och bete sig därefter. Sluta inte att belöna din hund när den gör rätt bara för att den lärt sig gå fint. Du underhåller den kunskapen absolut bäst genom att fortsätta berömma och stimulera. Det ska vara alltid mycket trevligare för din hund att ta kontakt med dig än att dra i kopplet.

Halsband eller sele?

Det är mer en smaksak vad du väljer. Sele har blivit populärt på senare år och ibland sägs det att sele fungerar bättre för hundar som drar i kopplet, men det är ju inte utrustningen som avgör hur du och din hund kommunicerar. Välj det som känns bra, bekvämt och som din hund trivs med så blir det säkert bäst för alla parter.

Källor

https://www.arkenzoo.se/goda-rad/koppeltraninghttps://www.youtube.com/watch?v=rvesjD7qu-Mhttps://www.agria.se/hund/artiklar/om-hund/halsband-eller-sele—vad-ska-man-valja/

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *